HTML

A hasplasztika tervezése

2010.04.12. 11:24 Plasztika

 hasplasztika tervezése


Figyelembe kell venni, hogy a fenti problémák közül melyik dominál, illetve mennyire kiterjedt az elváltozás. Ezektől függ az eltávolítandó bőr-zsír komplexum nagysága, a szükséges metszés kiterjedése, elhelyezkedése, illetve az, hogy az izom-ín köpenyt helyre kell-e állítani vagy sem. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy közvetlenül a hasplasztikát megelőzően zsírleszívást is végeznek, hogy a zsírréteg vastagságát csökkentsék és így a kedvezőbb végső eredményt kapjon a páciens.

Szólj hozzá!

Címkék: plasztika has hasplasztika

Hasplasztika ajánlott a következő esetekbe

2010.04.12. 11:23 Plasztika

 

A szülést és nagyobb arányú fogyást követően csökken a bőr összehúzódó képessége, rugalmassága, ezért petyhüdtté, ráncossá válik. A has előredomborodása is előfordulhat a bőr megereszkedése nélkül, ami leggyakrabban a szülés(ek) után jelentkezik. Ilyenkor a két egyenes hasizom eltávolodik egymástól, és az izom-ínköpeny megnyúlik. A túlzott zsírfelesleg is számos gondot okozhat viselőjének. Különösen zavaró a kötényszerűen lógó has, mely öltözködésnél, tisztálkodásnál, mozgásnál jelent nehézséget, nem beszélve a következményes mozgásszervi elváltozásokról. Azokban az esetekben, amikor a hasi zsírfelesleg eltávolítása nem oldható meg zsírleszívással, szükségszerű a hasplasztika elvégzése.

Szólj hozzá!

Címkék: plasztika has hasplasztika

Hogyan történik a hasplasztika műtét ? Milyen típusú hasplasztika műtéteket tudunk ajánlani?

2010.04.12. 11:21 Plasztika

 Hogyan történik a hasplasztika műtét ? Milyen típusú hasplasztika műtéteket tudunk ajánlani?

 

hasplasztika folyamán a felesleges bőr és zsírréteg kerül eltávolításra (ezt jelenti a dermolipectomia). Kiegészítésként zsírleszívást is végezhetünk egy ülésben azokon a részeken, ahol a hasplasztikai műtét nem lehet elég hatásos: pl. gyomor, csípőtájék. A beavatkozás altatásban történik, kb. két-három órát vesz igénybe. Ha a hasfali bőr laza és lógása, megnyúlása elég nagy, és, akkor hagyományos hasplasztikát  tudunk végezni: a metszést a bikinivonalban ejtjük, a két csípőtövis irányába meghosszabbítjuk, illetve körbemetsszük a köldököt is. Így a hegvonal rejtve maradhat a nadrágon belül. Felpreparáljuk (aládolgozzuk) a hasfal bőrét és a hozzátartozó zsírszövetet magasan a bordaívekig. Az ilyen módon felemelt szöveteket megfeszítjük, és a felesleget eltávolítjuk. A köldököt új helyén hozzuk ki és rögzítjük.

 

Szükség szerint lehetőség nyílik a meggyengült, kiszélesedett hasfali izomzat megerősítésére (hasfalplasztika, hasfal szűkítés) is ilyenkor. Az egymástól eltávolodott egyenes hasizmokat (rectus diastasis) a köztük lévő széles bőnye szűkítésével tudjuk közelíteni, ezzel a hasfal elődomborodásátmegszüntetni.

Ha vékonyabb bőrrel és kisebb lógással állunk szemben (köldök körüli többlet, és lehajláskor keletkező felgyűrődés jellemzi,  jellemzően szülés után alakul ki ez a helyzet ) akkor a hagyományos hasplasztikai műtét csak úgy végezhető el, ha a metszés feljebb kerülne, így ez zavaró lehet. Helyette alkalmazhatjuk (ha a köldök-szeméremdomb távolság elég nagy) a köldökátvágásos módszert. Ennek lényege, hogy a metszést (illetve a későbbi hegvonalat) továbbra is alul, rejtetten ejtjük, preparáláskor a köldököt pedig a hasfal szintjében átvágjuk (ez nem okoz semmilyen problémát, helyét zárjuk a hasfalon). Ezután a felesleges bőrt a szükséges mértékben eltávolítjuk, így a köldök körbevágása nélkül meg tudjuk feszíteni a hasfali bőrt, és feszülésmentesen tudjuk zárni a sebvonalat. Ilyenkor a köldök lejjebb kerülhet 1-2 cm-el.  Ez egyben köldökplasztika is: a köldök feszes és megfelelő (függőleges ) állású lesz a műtét után.

 Ezekben az esetekben jól alkalmazható az a típusú hasplasztika is, ahol a metszést a lágyékvonalban (ahol az alsónemű takarja) vezetjük, a köldököt a szükséges új helyén vezetjük ki, és a köldök kimetszése után visszamaradó nyílást a középvonalban függőlegesen zárjuk. Igy  kb 4-5 cm-es kis hegvonal keletkezik, de a műtét után a laza, feszülésmentes varrat miatt jó sebgyógyulásra lehet számítani, a metszést kellően alacsonyan tudjuk vezetni és szép feszes hasfali bőrt tudunk elérni. A műtét során köldökplasztika is történik a köldök kifeszítésével és függőleges helyzetbe hozásával.    

Szólj hozzá!

Címkék: plasztika has hasplasztika

Hasplasztika utáni teendők

2010.04.12. 11:20 Plasztika

Nagymértékű fogyás, vagy szülés után a has bőre sokszor nem képes követni a változásokat. Ilyenkor a hasplasztika jelentheti az egyetlen megoldást.

Nagymértékű fogyás, vagy szülés után a has bőre sokszor nem képes követni a változásokat, minek következtében a bőr megereszkedhet, sőt le is lóghat. Ilyenkor a hasplasztika jelentheti az egyetlen megoldást. De mit kell tudni a műtétről és az azt követő időszakról? 

A műtét altatásban történik. Az altatásnak nagyon ritkán vannak szövődményei, ezek is inkább idős, legyengült pácienseknél alakulnak ki, akiknél sürgős, életmentő beavatkozás előtt nincs idő rendezni a súlyosabb belgyógyászati problémákat, mint például szívbetegség vagy magas vérnyomás. 
A műtétet követő napokban szigorúan feküdni nem kell, sőt nem is ajánlott. Aktivitás, például gyakori séták javasoltak. Megerőltető tevékenységet, illetve fizikai munkát az első 4-5 hétben kerülni kell, az 5. héttől könnyű bemelegítésszerű mozgássorozatokat lehet végezni, a 6. hétben pedig vissza lehet térni az előző életformához, akár az aktív sportoláshoz is. A gépjárművezetés két hétig nem javasolt az esetlegesen hirtelen fellépő fájdalom okozta fokozott balesetveszély miatt.
Szorító, speciális ruha használata 4 hétig éjjel-nappal javasolt, a 4. héttől éjszakára elhagyható, a 6. héttől pedig már nappal is, sportoláshoz azonban még továbbra javasolt a viselése. A varratszedés után gyors zuhanyozás lehetséges, azonban a sebet áztatni nem szabad. Szaunázni, a műtéti területet szoláriumozni 6-8 hétig nem javasolt. A hegeket napoztatni és szoláriumoztatni 4-5 hónapig nem szabad, utána is csak fokozatosan. A hegekben nincs pigmentsejt, bizonyos időt vesz igénybe, míg ezen a területen is megjelennek, így könnyen leéghet a friss heg, ami a későbbekben sebgyógyulás szempontjából nem kívánatos.

Szólj hozzá!

Címkék: plasztika has hasplasztika

Hasplasztika

2010.04.12. 11:17 Plasztika

 

 

Legtöbb esetben szülést és jelentős fogyást követően jelentkeznek hasplasztikai műtétre. .A megereszkedés fokától függőenlehet kialakítani a műtéti tervet jelentős lógás esetében köldökáthelyezéses teljes hasi plasztikát a javaslat, melynek során a striás bőrfelesleg nagy része vagy teljes egésze eltávolítható, a bikini vonalában ill. a köldök körüli hegek visszahagyásával. 

 

 

Kisebb megereszkedés esetében

 

a bikini alatti heg visszahagyásával a köldök körülvágása nélkül is megfelelő esztétikai eredményt érhetünk el.Mindkét bebavatkozást szükség esetén hasfali helyreállítással kombinálhatjuk amennyiben a két hosszanti hasizom eltávolodott egymástól, vagy sérvet észlelünk.

 

 

Teljes plasztika esetében

 

a műtét után a köldök és a metszés között érzészavar léphet fel ami idővel helyreáll. A megfeszítés miatt esetlegesen kiszélesedett heg korrekcioja a későbbiekben elvégezhető akár helyi érzéstelenítésben is.6 hétig javasolt a haskötő viselése 20 napig alvadás gátló injekció adása. Varratszedés 14-15 nap.

Szólj hozzá!

Címkék: plasztika has hasplasztika